‘Moet je kijken, wat een scheur!’

Foto: Aardbevingen Groningen Community

Vanuit haar tuin in Midwolda bezingt Imca Marina het leed dat haar boerderij lijdt onder de gaswinning in Groningen. Net als veel mede-Oldambtbewoners vertoont ook haar woning scheuren. Het lied is gericht aan minister Kamp van Economische Zaken.

‘Trek die miljoenenzak maar eens open, want we willen wat zien. En ons afschepen, dat laten wij niet gebeuren’, zingt Imca Marina. Ze doelt hiermee op het feit dat inwoners van de gemeente Oldambt nu geen recht hebben op compensatievergoeding van het Rijk, omdat deze gemeente buiten de zogenoemde ‘aardbevingsgemeenten’ valt.

In 2004 liet Marina haar woning renoveren, toen zat er geen scheur in. ‘En moet je nou toch eens kijken zeg, wat een scheur’, zingt de roodharige zangeres. Volgens haar is de boerderij maar liefst 60 centimeter verzakt door gaswinning in de provincie.

Zorgen
Ook burgemeester Pieter Smit van Oldambt maakt zich zorgen. Hij schreef samen met drie medeburgemeesters al een brief met een verzoek om vergoeding voor zijn gemeente aan minister Kamp.

‘Beperkte hoeveelheid’
Begin deze maand maakte het ministerie van Economische Zaken bekend de gaswinning in elk geval tot 1 juli 2015 te beperken tot 16,5 miljard kubieke meter. Over compensatievergoeding voor gemeenten die buiten de negen ‘aardbevingsgemeenten’ vallen, werd daarbij niet gesproken.

 

Lees ook:
Jongerenvraagbaak Jimmy’s naar Winschoten?
Jeugd tiental Damclub maakt progressie
Vijftal mishandelt Winschoter