Vier Oldambtse Akkerbouwers Telen Tarwe met Duurzame Kippenmest

16 dec 2024, 6:09 Nieuws
image 20 674486d684173

Vier Oldambtse Akkerbouwers Zetten In op Duurzaamheid

Vier akkerbouwers uit het Oldambt zijn begonnen met het telen van tarwe met behulp van duurzame kippenmest. Dit innovatieve initiatief heeft geleid tot de productie van brood dat nu verkrijgbaar is bij een grote winkelketen met 440 vestigingen in heel Nederland.

Het Kipster Concept

Het concept genaamd Kipster, bedacht door leghennenhouder Ruud Zanders uit Venray, draait om het welzijn van leghennen en duurzame voedselproductie. De leghennen worden gevoerd met voer gemaakt van reststromen uit de voedselindustrie, zoals brood, gebroken pasta en andere producten die anders verspild zouden worden.

De Kipster-stallen zorgen voor een duurzamere productie van eieren en nu ook tarwe, wat resulteert in minder kunstmestgebruik en een verlaagd gebruik van bestrijdingsmiddelen. Akkerbouwer Tom Bosscher uit Termunterzijl benadrukt dat de opbrengst in kilo's dan wel lager is, maar de prijs hoger door de duurzame aanpak.

Circulaire Teelt in Groningen

Na het succes in Venray, Beuningen en Barneveld wordt het Kipster-concept nu ook toegepast in Groningen, met als doel circulaire landbouw. Door de mest uit Kipster-stallen te gebruiken voor de tarweteelt, kunnen de akkerbouwers efficiënter en duurzamer produceren.

De gezamenlijke inzet van akkerbouwers Ron Bosma, Otto Knottnerus, Leendert Jan Onnes en Tom Bosscher heeft geresulteerd in de teelt van Kipster-tarwe op 50 hectare. Het gemalen tarwemeel wordt verwerkt tot Kipster-brood, dat inmiddels met succes in de winkels ligt.

Tom Bosscher benadrukt het belang van duurzame praktijken: 'We zijn trots dat we als vier akkerbouwers ons eigen duurzame broodje in de schappen hebben liggen en zo bijdragen aan een circulaire economie.'