Maximumsnelheid op 3 Nederlandse snelwegen verhoogd naar 130 km/h

20 dec 2024, 12:41 Nieuws
image 1 66c472de9d9c0

Maximumsnelheid op 3 Nederlandse snelwegen verhoogd naar 130 km/h

In een recente aankondiging heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barry Madlener, bekendgemaakt dat de maximumsnelheid op drie stukken snelweg in Nederland volgend jaar overdag zal worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. Deze beslissing is genomen als onderdeel van een bredere discussie binnen het kabinet.

Onderzoeken en Resultaten

Er zijn in totaal vier trajecten onderzocht om te bepalen of een snelheidsverhoging mogelijk is, rekening houdend met aspecten zoals stikstof, geluid, luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. Na afronding van drie van de vier onderzoeken is gebleken dat de maximumsnelheid op de volgende trajecten kan worden verhoogd: de A7-Afsluitdijk tussen Stevinsluizen en Lorentzsluizen, de A7 tussen Winschoten en de grens met Duitsland, en de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug. De verwachting is dat deze verhoging uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 zal plaatsvinden.

Het onderzoek naar de A37 tussen knooppunt Holssloot en aansluiting Zwartemeer is nog gaande en de resultaten worden in januari verwacht. Bij het traject richting Duitsland moest een deel van de snelweg zelfs worden ingekort vanwege geluidsproblemen. Echter, na groot onderhoud en de aanleg van stil asfalt, kan de maximumsnelheid mogelijk worden verhoogd.

Groot Onderhoud en Planning

Het grootschalige onderhoud van de wegen, inclusief de aanleg van stil asfalt, staat gepland voor de periode tussen 2028 en 2032. Dit kan de mogelijkheid bieden om de maximumsnelheid op bepaalde trajecten te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Conclusie

De verhoging van de maximumsnelheid op deze drie belangrijke Nederlandse snelwegen is een stap in de richting van efficiënter en sneller verkeer. De focus ligt op het optimaliseren van de infrastructuur en het verbeteren van de doorstroming, terwijl er rekening wordt gehouden met relevante milieueffecten en veiligheidsaspecten.