Historisch moment voor Oldambt boeren: tarwe wordt verwerkt tot meel en bloem

18 feb , 6:07 Nieuws
image 16 674486d65667a

Historisch moment voor Oldambt boeren

Na tientallen jaren voorbereiding is het boeren uit het Oldambt eindelijk geluk: een deel van hun tarwe wordt verwerkt tot meel en bloem, in plaats van te dienen als voer voor kippen en varkens. Maandag werd in Appingedam voor het eerst een binnenvaartschip geladen met 500 ton Gronings graan dat bestemd is voor Royal Koopmans in Leeuwarden.

Groeiende vreugde bij boeren

'Dit is een mijlpaal, ik ben hier ontzettend blij mee', zegt boer Derk Bosscher glunderend terwijl hij toekijkt hoe 500 ton tarwe uit het Oldambt in een binnenvaartschip verdwijnt.

Voorzitter Vereniging Dollard Tarwe

Bosscher, al twintig jaar voorzitter van de Vereniging Dollard Tarwe, spreekt vol trots over de langverwachte doorbraak. De Vereniging Dollard Tarwe, opgericht veertig jaar geleden met ongeveer 35 leden, heeft eindelijk zijn doel bereikt.

Korte lijnen tussen teelt en consumptie

De maalindustrie moet voldoen aan duurzaamheidseisen en daar speelt de Hollandse baktarwe een belangrijke rol in. Royal Koopmans in Leeuwarden streeft ernaar om meer Nederlandse baktarwe te gebruiken om import te verminderen. De tijden zijn veranderd en de lijnen tussen teelt en consumptie worden steeds korter.

Uitbreiding en kansen voor boeren

De boeren in het Oldambt krijgen een extra premie voor hun inspanningen en zien grote kansen in tarweteelt. Met plannen om de productie aanzienlijk uit te breiden, wordt het Oldambt opnieuw erkend als de graanschuur van Nederland.

Groeiende duurzaamheid bij Royal Koopmans

Sourcing manager Bauke Wierda van Royal Koopmans benadrukt het belang van lokale tarweteelt voor duurzaamheid en kwaliteit. Het bedrijf zet in op het vergroten van de inkoop van tarwe uit het noorden en stimuleert het gebruik van Nederlands graan in hun producten.