Na een grondige opknapbeurt schittert de eeuw oude 'GTG 41' tram opnieuw op de rails. Deze Groninger tram, die zijn dienst ruim een eeuw geleden begon, heeft nu een tweede leven gekregen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Vrijwillig tramchauffeur Gerard Flint uit Winschoten is verheugd met deze kans en beschouwt het als een grote eer om de historische tram te besturen.
De historische tramlijn 5, die tussen De Punt en Groningen reed, diende als het belangrijkste vervoersmiddel voor de inwoners van Groningen tussen 1921 en 1939. Na twintig jaar trouwe dienst maakte de komst van busdiensten en particulier vervoer een einde aan tramlijn 5 en werden alle tramlijnen in de stad uiteindelijk gesloten in 1949. Dit markeert een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Groninger tramlijnen.
Terwijl de meeste trams werden gesloopt en de routes verloren gingen, bleef museumtram GTG 41 standhouden en rijdt nu weer als vanouds. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem houden een groep gepassioneerde vrijwilligers, waaronder Gerard Flint, deze antieke trams operationeel. Flint, een trotse Groninger, voelt zich vereerd om deze historische tram te besturen en sluit hiermee een cirkel in zijn leven.
Diederik Mentink, de verantwoordelijke voor de trams in het museumpark, is trots op het team dat GTG 41 volledig heeft gerenoveerd en gereviseerd. De tram, nu eigendom van de Amsterdamse Museumtramlijn, wordt tentoongesteld tot oktober en biedt bezoekers de mogelijkheid om een nostalgisch ritje te maken.
De hoop op de terugkeer van de tram naar Groningen blijft levendig. Ondanks eerdere plannen die in 2012 werden afgewezen, wordt de tram nog steeds beschouwd als een haalbare optie voor de stad. Het onderzoek van Movares benadrukt de voordelen van trams, zoals hogere capaciteit en betere bereikbaarheid. Wethouder Philip Broeksma van Stad heeft zijn steun uitgesproken voor de mogelijke terugkeer van de tram, en dit opent mogelijkheden voor een nieuwe bladzijde in de tramgeschiedenis van Groningen.