In het hart van Winschoten, op de Bovenburen 60, heeft de Internationale Schakelklas (ISK) van het Pontis Dollard College een inspirerende ontwikkeling doorgemaakt. Sinds haar vestiging op deze locatie acht maanden geleden, streeft de school naar educatieve groei en culturele bloei voor haar 215 leerlingen.
Kenmerkend voor de recente open dag was de unieke rolverdeling: de leerlingen fungeerden als gidsen, zonder de assistentie van hun leraren. Jongeren van diverse afkomsten, waaronder Syrië en Afghanistan, verblijdden bezoekers met vloeiende Nederlandse monologen over hun persoonlijke educatieve odyssee. Een indrukwekkende prestatie, zeker gezien het feit dat velen minder dan twee jaar in Nederland vertoeven.
"Nederlands is voor deze jongeren als Chinees. Onbegrijpelijk in den beginne," verklaart begeleider Marieke Wageman. Desalniettemin boeken de leerlingen in rap tempo vooruitgang. De ISK focust niet enkel op linguïstiek, maar ook op culturele assimilatie. Via visuele hulpmiddelen verwerven de jongeren stapsgewijs communicatieve vaardigheden in het Nederlands, terwijl zij tevens kennismaken met de Nederlandse maatschappij.
Met een sterke vertegenwoordiging van 26 nationaliteiten, elk met hun eigen erfgoed en tradities, vormt de transitie naar het Nederlandse onderwijssysteem een uitdagende taak voor de ISK. Niettemin is het doel glashelder: binnen twee jaar voldoende taalvaardigheden verwerven om door te stromen naar regulier vervolgonderwijs, dikwijls het VMBO.
De ISK biedt een divers scala aan vakken, variërend van Nederlands en rekenen/wiskunde tot expressie (beeldende vorming en muziek), techniek, sport, burgerschap, digitale vaardigheden, Engels en verzorging. Tijdens de open dag blikten de leerlingen vooruit naar de toekomst. Beroepswensen varieerden van 'dokter' tot 'bakker' - dromen die sommigen reeds hebben weten te verwezenlijken.
De open dag illustreerde dat de ISK niet slechts een onderwijsinstituut is, maar eerder een hof van nieuwe mogelijkheden: een plek waar jongeren niet enkel een taal leren, maar tevens hun fundament voor de toekomst leggen.