Thuiswonenden met zorg krijgen rookmeldercheck

Foto: Tumi-1983

Een aantal instanties heeft de handen ineen geslagen om de brandveiligheid van inwoners van de gemeente Oldambt die thuis ook zorg ontvangen, te vergroten.

Bij mensen die zelfstandig wonen en daarbij in enige vorm zorg ontvangen of een voorziening hebben via de WMO of AWBZ, verdient de brandveiligheid bijzondere aandacht. Het betreft hier veelal bewoners die minder zelfredzaam zijn. Daarom wordt aan deze doelgroep een rookmeldercheck in de eigen woning aangeboden door de gemeente Oldambt, de brandweer, vrijwilligers van onder andere de stichting Oud Brandweermaterieel en woningcorporatie Acantus. Rookmelders verhogen de brandveiligheid in de woning en geven bewoners sneller een signaal om de woning te ontvluchten.

Rookmeldercheck
Op dit moment zijn de rookmelderteams op pad om in de woningen van de doelgroep een rookmeldercheck uit te voeren. De teamleden hebben daarvoor een opleiding gehad van deskundigen van de brandweer. Mochten er in de woning geen of onvoldoende rookmelders aanwezig zijn, worden er gratis rookmelders (bij-) geplaatst.

Bewoners die hiervoor in aanmerking komen zijn al geselecteerd en krijgen bezoek van de rookmelderteams aan huis. De groep die huisbezoeken doet is herkenbaar aan een hesje met speciale opdruk. Ook kunnen de leden van het team zich legitimeren met een speciaal identiteitsbewijs. Waar nodig hangen ze direct rookmelders op. Deze rookmelders werken 10 jaar onderhoudsvrij.

Om de eerder genoemde redenen adviseert de brandweer overigens voor alle woningen om ook zelf rookmelders te plaatsen. Meer informatie over brandveiligheid en rookmelders leest u op www.brandweer.nl.

 

Lees ook:
Oost-Groninger gemeenten gaan arbeidsmarkt verbeteren
Bestuurster gewond bij eenzijdig ongeval
Vrouw (19) met bierglas geslagen